Wist je dat?

Kemerienoten nooit rauw gegeten mogen worden? Deze zijn dan namelijk nog giftig maar als het eenmaal verwerkt is in een gerecht of van te voren gepoft dan is er niks aan de hand. De Kemirienoot lijkt veel op een grote hazelnoot maar bevat een veel hardere schil die bijna niet te kraken is. De noten worden dan ook vaak al gepeld verkocht. De Kemirienoten groeien aan de Kemirieboom die in het Oostelijke deel van Indonesië groeit.

Smaak

Kemirienoten zijn vettig en hebben een licht bittere smaak. Door het toe te voegen aan gerechten geeft het een bijzonder nootachtige smaak die zeer kenmerkend is voor deze noot. Soms worden Kemirienoten door Macadamia noten vervangen maar die hebben niet de uitgesproken smaak.

Gebruik

De Kemirienoten kunnen van te voren eerst licht geroosterd worden in een droge koekenpan voordat het verder wordt verwerkt. Maar ze kunnen ook gekneusd worden en vervolgens toegevoegd worden aan een gerecht. Naast de bijzondere smaak, zorgt de Kemirienoot er ook voor dat het gerecht dikker wordt.