Wist je dat?

Er veel verschillende soorten Basilicum bestaan. De Thaise Basilicum heeft een diep donkergroene kleur die soms zelfs paars kan zijn. Van oorsprong is de basilicumplant afkomstig uit de tropische regionen van Azië (onder andere India). Tegenwoordig groeit de plant overal in Europa, vooral langs de Middellandse Zee en Egypte. Basilicum wordt ook wel Koningskruid genoemd. Deze aanduiding stamt uit het oude Griekenland waar de locale benaming ‘koning’ betekent.

Smaak

Thaise Basilicum is zeer geliefd in de Thaise keuken maar ook in overige Aziatische keukens en wordt vaak aan curries en roerbakgerechten toegevoegd. De smaak van Thaise Basilicum is een tikkeltje sterker dan de Basilicum die wij uit de Mediterraanse keuken kennen en ligt tussen anijs en dragon in.

Gebruik

De blaadjes van de Thaise Basilicum zijn het meest smaakvol. Omdat de stengels redelijk stug kunnen zijn om op te kauwen, kun je beter alleen de blaadjes gebruiken om als laatst toe te voegen aan een gerecht. Maar de stengels kunnen uiteraard wel gebruikt worden om een gerecht extra veel smaak te geven. Gooi deze dus vooral niet weg maar voeg ze tijdens het kookproces toe.